Studii geotehnice

Studiul geotehnic reprezinta o analiza complexa a conditiilor indeplinite de teren si a capacitatii acestuia de a sustine in conditii de siguranta un obiectiv. In cadrul aceluiasi studiu se fac calcule cu privire la greutatea pe care o suporta terenul si se prezinta solutii de amenajarea a acestuia atat pe locul amplasarii obiectivului cat si in vecinatati.

studiu geotehnicSe ia in considerare un numar mare de factori din diverse domenii ale geologiei si geofizicii (geologie inginereasca, geologie istorica, stratigrafie, seismica, electrometrie etc), matematicii si statisticii si geografiei.

La executia oricaror lucrari de constructii, studiul geotehnic este necesar pentru a prevenii eventualele degradari in timp ale constructiilor dar si pentru a proteja constructiile invecinate.

Realizarea studiului geotehnic este impusa prin lege, normativul care reglementeaza acest lucru fiind NP 074-2014 "Normativ privind documentatiile geotehnice pentru constructii".

Toate aceste categorii de obiective mentionate in continuare necesita un prealabil un studiu geotehnic pe baza caruia sa poata fi realizat un proiect de structura corect dimensionat:

- constructii civile, industriale (subterane sau supraterane), edilitare, agrozootehnice, energetice, telecomunicatii, miniere (ex: hale, silozuri, cosuri de fum);

- constructii rutiere, drumuri, piste de aviatie, circuite sportive, poduri, tunele, cai ferate;

- constructii de porturi si platforme marine;

- constructii si amenajari hidrotehnice (diguri de protectie, canaluri navigabile sau de irigatii, faleze etc.)

- depozite ecologice de gunoi, platforme de depozitare minereuri steril sau alte materiale (cu sau fara platforma de beton), cariere;

- lucrari de imbunatatire a stabilitatii terenului (ziduri de sprijin, piloti, ancore, terasari ale terenului, schimbari de panta ale terenului);

- alte categorii de constructii.

 

studiu geotehnic

De ce este nevoie de un studiu geotehnic?

Dincolo de potentialul pericol implicat de nerealizarea studiului, si de implicatiile nerespectarii legii, ignorarea realizarii unui studiu geotehnic, realizarea lui incompleta sau obtinerea datelor pentru acesta doar din materiale de arhiva sau din documentatii realizate in imediata vecinatate, poate duce la cateva efecte ce presupun costuri suplimentare considerabile:

- fiecare tip de pamant poate suporta o anumita presiune exterioara ce se deteremina pe baza informatiilor din studiu in anumite cazuri se determina chiar in studiu. Se poate ajunge la ruperi in interiorul structurii terenului si implicit la deformatii mari cu efecte asupra integritatii cladirii.

- proiectantul poate face supradimensionarea proiectului de structura (va oferi solutii acoperitoare), caz in care cheltuielile cu achizitionarea fierului, betonului si punerea lor in opera la realizarea structurii pot creste costurile cu pana la 50%.

- pe terenurile argiloase, in zona de influenta a fundatiei obiectivului, pot exista argile contractile sau pamanturi sensibile la umezire care pot actiona asupra fundatiilor constructiei, creand tasari considerabile uneori diferentiate, care pot afecta atat aspectul constructiei, finisajele (placile tip rigips sunt foarte sensibile din acest punct de vedere) cat si integritatea constructiei in sine (mai ales tasari diferentiate pentru constructii inalte cu suprafata mica de fundare).

- efecte negative similare pot aparea in zonele de lunca sub stratele de nisip sau pietris investigate superficial ce pot ascunde straturi maloase foarte compresibile.

- desi nu tot teritoriul tarii este afectat de miscari seismice intense, aceeasi importanta in analizarea datelor ar trebui acordata pe intreg teritoriul tarii. Nu trebuie uitat faptul ca pe langa zona Vrancea mai exista doua zone epicentrale, in Banat si nordul Bulgariei, ce si-au facut simtita prezenta in ultimele doua decenii (la care se adauga zonele Fagaras-Campulung, Crisana, Maramures si Dobrogea). Printre problemele cauzate de seisme amintim lichefierea nisipurilor din zona de influenta a terenului de fundare si alunecarile de teren ce pot fi provocate in acele momente.

Investigarea geotehnica a unui amplasament se poate face pe etape, realizandu-se mai intai un studiu de fezabilitate (SF), studiul geotehnic preliminar apoi studiul geotehnic propriu-zis pentru proiect tehnic (PT) si in final un studiu pentru detalii de executie (DE).

Daca se doreste se poate realiza un Studiu geotehnic, proiect in faza unica.

Etapele realizarii unui studiu geotehnic sunt urmatoarele:

- vizionarea amplasamentului, obtinerea de planuri si eventual a temei de proiectare, obtinerea de informatii cu privire la destinatie, regim de inaltime al viitoarei constructii, tipuri si dimensiuni fundatii, presiunea transmisa terenului (beneficiarul va transmite in mod necesar planul de amplasament, eventual tema de proiectare).

- pe baza datelor de arhiva, a hartilor geologice, a dimensiunilor si a gradului de importanta a constructiei se stabileste programul de lucrari si se aleg utilajele de investigare adecvata, elaborandu-se si oferta de pret.

- urmeaza faza executiei lucrarilor de teren ce va cuprinde investigarea propriu-zisa, prin: cartarea zonei, foraje, sondaje de penetrare, santuri, investigare seismica, masuratori topometrice, pompari in foraje si alte teste in situ, dupa caz.

- probele prelevate vor fi transportate si analizate in laborator geotehnic specializat si atestat MLPTL.

- interpretarea datelor din teren, laborator si elaborarea studiului geotehnic cu concluzii.   

- verificarea si avizarea la exigenta A.f. de catre un verificator atestat.

- predarea documentatiei beneficiarului.

Se acorda asistenta tehnica pe parcursul proiectarii si apoi al executiei, in cazul aparitiei de situatii neprevazute sau in cazul in care se doreste schimbarea unor solutii, dimensiuni ale constructiei. Daca este necesar se pot suplimenta lucrarile, intocmindu-se un raport sau studiu cu detalii de executie. Avizarea terenului de fundare de catre inginerul geolog, dupa terminarea sapaturilor este obligatorie.

Mai multe informatii despre studii geotehnice gasiti pe www.carmengeoproiect.ro .

Servicii

Hidrogeofor