Epuizmente
Orice sistem de evacuare a apei din pamant sau pentru micsorarea presiunii apei trebuie sa se bazeze pe rezultatele unei investigatii geotehnice si hidrogeologice.
Apa poate fi indepartata din teren prin pompare directa din foraje sau prin drenaj gravitational. Sistemul adoptat depinde de conditiile existente ale terenului si ale apei subterane, de adancimea de excavare si amploarea coborarii nivelului apei.
Este indicat ca sistemul de epuizment sa tina seama de urmatoarele elemente, atunci cand este cazul:
* In cazul excavatiilor, fetele excavatiei sa ramana tot timpul stabile sub efectul coborarii apei subterane; de asemenea, sa nu se produca umflarea excesiva sau ruperea bazei, ca de exemplu din cauza unei presiuni excesive a apei sub un strat mai putin permeabil
* Sistemul adoptat sa nu produca tasari excesive sau deteriorari constructiilor invecinate
* Sistemul adoptat sa evite pierderi excesive ale terenului prin curgerea apei prin pereti sau prin baza excavatiei
* In cazul forajelor trebuie sa se asigure un filtru eficient pentru a se evita transportul semnificativ de pamant odata cu apa pompata
* Sistemul de epuizment sa fie proiectat, dispus si instalat astfel incat sa mentina nivelurile apei si presiunile in pori prevazute in proiect fara fluctuatii semnificative
* Se existe o rezerva corespunzatoare a capacitatii de pompare si o instalatie de rezerva disponibila in cazul unei pane.
Eficacitatea epuizmentelor trebuie sa fie verificata prin urmarirea nivelului apei subterane, a presiunii apei in pori si a miscarii terenului, dupa caz. Datele obtinute trebuie in mod frecvent examinate si interpretate pentru a determina efectele epuizmentului asupra starii terenului si asupra comportarii constructiilor invecinate.
Sistemele de coborare a nivelului apei subterane pentru perioade lungi trebuie proiectate si executate astfel incat sa se evite colmatarea prin actiunea bacteriilor sau din alte cauze.